Krishantering kräver kompetens

För att förstå vad en kommunikatör sysslar med kan vi ta en titt på en annan yrkeskategori, ingenjören. De två yrkena är väldigt olika även om de jobbar sida vid sida i samma företag. Ingenjören har den tekniska expertisen som behövs för att genomföra ett projekt. Om det handlar om ett gruvföretag vet hen hur brytningen ska gå till, vilka produktionsmetoder som ska användas och vilka maskiner man kommer behöva anskaffa för att utvinna malmen ur gruvan.

När katastrofen inträffar

Om det handlar om ett globalt gruvföretag kan politiska förändringar ske i närområdet av verksamheten och påverka de anställdas säkerhet. De frågor som allmänheten och pressen har kan ställas på en presskonferens som leds av en kommunikatör. Här får allmänheten reda på vilka åtgärder företaget vidtagit, och kommunikatören redogör för den senaste händelseutvecklingen. En kommunikatör spenderar många timmar framför datorn och imac 27 har ett stor utbud Retinaskärmar som man kan köpa online. Dessa skärmar är specialbyggda och ger en behaglig upplevelse för ögonen.

En bra utbildning för den som vill arbeta med PR är Berghs School of Communications i Stockholm. Skolan är belägen på en central adress och lärarna har lång erfarenhet av att jobba i mediebranschen. För att söka hit måste du göra introduktionsprov, men också betala kursavgift. Vad är det egentligen en kommunikatör eller PR-ansvarig måste vara bra på? Att ge bra svar på svåra frågor? Det är omöjligt att förbereda sig till 100 % inför en presskonferens eftersom du aldrig kan veta i förväg hur den kommer att avlöpa. Det är viktigt att ge ett kompetent intryck, du får aldrig tappa fattningen. Det är inte konstigt att Vita husets presstalesmän byts ut med jämna mellanrum. Att ständigt bli pepprad med kritiska frågor, där minsta tveksamhet i ditt svar kan leda till feta rubriker i tidningen nästa dag är säkert inte någon överdrivet lätt sits.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.