Kommunicera personligt

Mycket av den litteratur som handlar om kommunikation och PR bygger på masskommunikation i olika former. Men det finns också många lägen där en mer personbaserad kommunikation är lämpligare och kan skapa lika mycket värde som en bred kampanj. Det kan röra sig om rekryteringssammanhang där ni vill nå en specifik person och få den intresserad av att börja jobba på ett ställe. Eller att identifiera enstaka beslutsfattare i ett företag och bearbeta dem på ett sätt som gör det mer sannolikt att de vill anlita er eller er kund.

Anpassa strategierna

Om ni har en sådan liten målgrupp, kanske bara bestående av en person, är det rimligt att arbeta ungefär som vanligt. Men något anpassat. Ni kan till exempel göra en extremt träffsäker målgruppsanalys genom att kartlägga personen på sociala medier och anpassa era budskap och aktiviteter utifrån det. Om den ni vill nå till exempel fått barn kan ni beställa en personlig födelsetavla och leverera den direkt till mottagaren. En personlig födelsetavla blir ett bra minne av en av de viktigaste ögonblicken i en persons liv. Genom att ge bort en sådan visar du att du bryr dig om och tänker på den personen.

Det blir också lättare att nå den eller de personer ni kan påverka. Ni kan till exempel jobba med SMS-marknadsföring där ni skickar olika saker direkt till den eller de aktuella telefonnumren. I fallet med en personlig födelsetavla kan ni ordna en sådan och sedan skicka en bild på tavlan om ni inte vill leverera den direkt. Glöm inte heller bort att om det är få personer du vill nå är ofta ett telefonsamtal eller ett möte den bästa kanalen. Det ger en direkt kontakt och ömsesidig feedback, vilket du om inte annat kan analysera för att bäst komma fram till vad nästa steg ska vara.

Personalisera till större grupper

Det går också att göra mer personlig PR eller reklam till större grupper. Det bygger dock på att de har någon form av gemensamt intresse eller andra beröringspunkter. Det kan vara en yrkeskategori eller några som har

en specifik hobby. Några som är proffs på detta är filmindustrin som genom smarta kampanjer lyckas engagera sina fans och få dem att i praktiken sköta marknadsföringen åt dem.

Ett exempel är Disney som inför lanseringen av den nya Star Wars-trilogin skapade ett Instagramkonto med content riktat mot de som älskar Star Wars mer än sina egna barn. I det här fallet var det förvisso massmarknadsföring, men genom att de bröt ner målgruppen och hittade minsta gemensamma nämnare så kunde de ändå skapa en kampanj som uppfattades som personaliserad. De som började följa kontot redan långt innan filmerna släpptes fick känslan av att företaget kände dem och släppte innehåll riktat specifikt till dem själva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.