I en tid då vi i allt högre grad arbetar ”online” är jobbet som frilanskonsult allt mer relevant. Det är till skillnad från vad många tror inte särskilt svårt att starta eget och jobba självständigt inom PR.

Här ger vi dig direkta tips på vägen mot att starta eget som PR-konsult. Vad krävs det av dig som konsult och hur kommer du igång?

Förbered din verksamhet

Att kasta dig ut i något helt nytt utan förberedelse är knappast att rekommendera om du drömmer om att lyckas som frilansare. Du bör ha allt på det torra när det gäller ekonomin redan från start. Säkerställ att det finns ett stabilt kapital som innebär att du inte går back i början innan du har hunnit fakturera dina kunder. Du kanske behöver investera i utrustning eller kanske en firmabil för att kunna komma igång med jobbet. Finns inte ekonomiska resurser till hands kan du smidigt hitta lösningar direkt på nätet. Hos Fakturino kan du exempelvis jämföra olika låneupplägg för dig som driver enskild firma. På sidan hittar du dessutom matnyttig läsning att ta del av inför ett eventuellt företagslån.

Spänning ska så klart finnas med på äventyret och du behöver inte ha 100% överallt, men vissa grundläggande inslag är viktiga att förbereda inför firmastarten.

Fler väljer frilans

På senare tid väljer allt fler yrkesverksamma inom PR och kommunikation att jobba som frilans. Något som har medfört att den traditionella tillsvidareanställningen inte längre spelar en lika avgörande roll som tidigare. Frilanstrenden inom PR-branschen har även lett till att företag i allt högre grad anlitar extern arbetskraft till fristående projekt eller uppdrag. Det kan vara genom att köpa tjänster direkt av dig som frilansande konsult eller via bemanningsföretag. För dig som är intresserad av att jobba som frilansande PR-konsult där du anställs via ett externt bemanningsföretag är det viktigt att känna till regler och ansvar. Du kan läsa mer om detta på Arbetsmiljöverkets hemsida.